Tuloksia 2024

Vaikutusta hankkeilla ja projekteilla

Säätiön toiminnan vaikuttavuutta arvioida sillä, miten säätiö toteuttaa tarkoitustaan ja mitä tuloksia toiminnalla saadaan aikaan.

Säätiön toiminnan tärkeimmät tulokset ovat

  • Säätiön taide- ja muistoesineet on koottu ja säilytetty yhdessä paikassa Lappeenrannan Upseerikerholla, jota voidaan pitää tähän tarkoitukseen arvokkaimpana rakennuksena Rakuunamäellä ja Lappeenrannassa
  • Esineet ja niihin liittyvät tarinat ovat näyttävästi esillä Upseerikerholla ja virtuaaliesittelyssä ja siten helposti saavutettavissa
  • URR:n perinteet, henkilöt ja tarinat on saatu aiempaa laajempaan tietoisuuteen Ravintola Lappeenrannan Upseerikerhon palvelujen ja säätiön Facebook-sivujen sekä Rakuunalehden kirjoitusten avulla.

Alla on kuvattu hankkeita ja projekteja, jotka on tehty vapaaehtoistyöllä vuonna 2024.

Lahjoitus säätiölle

Lappeenrannan Upseerikerho ry hallitus on päätöskokouksessaan 22.2.2024 tehnyt säätiölle seuraavat lahjoitukset.

Yhdistyksen arkisto, valokuvat, videot ja yhdistyksen ylläpitämän ravintolan palveluihin ja tuotteisiin liittyvät ja kaikki immateriaalioikeudet siirretään Uudenmaan Rakuunarykmentin säätiölle, joka ylläpitää ja vaalii mm. URR:n perinteitä sekä omistaa ja säilyttää taide- ja perinne-esineitä Upseerikerhorakennuksessa.

Yhdistyksen muu kuin ravintolairtaimisto luovutetaan  Uudenmaan Rakuunarykmentin säätiölle.

Yhdistyksen arkisto supistetaan ja säilytetään upseerikerholla. Arkisto luovutetaan kansallisarkistoon sen jälkeen, kun arkistoa ei tarvita esimerkiksi Lappeenrannan Upseerikerho ry historiikin tai jonkun muun yhteisön historiikin kirjoittamiseen.

Kirjalahjoitus

Hannu Hyppönen löysi huutokaupasta Rakuunan ja Ratsumiehen käsikirjan. 

Kirjan on laatinut ratsumestari Alfons Sundblad vuonna 1938.

Alfons Aleksander Sundblad (17. 6.1903 Lohja – 9.11.1981 Espoo) 

  • Asevelvollisena Uudenmaan Rakuunarykmentissä 1923 - 1924
  • Uudenmaan Rakuunarykmentti, kornetti, luutnantti, ratsumestari 1928 - 1939
  • Hämeen Ratsurykmentti, komentajan apulainen 1944
  • Hämeen Ratsurykmentin komentaja 1946
  • Uudenmaan Rakuunarykmentin va. komentaja 1947
  • Uudenmaan Rakuunarykmentinkomentaja 1948 - 1955
  • Ratsastusseura Hubertusseuran puheenjohtaja 1947–1955. 

Alfons Alexander Sundblad.

  • Rakuunan käsikirja: yhteenvetoja rakuunan käyttäytymisestä, oikeuksista ja velvollisuuksista 1932.
  • Rakuunan käsikirja 1935. 
  • Rakuunan ja ratsumiehen käsikirja 1938.

Kirja on liitetty säätiön kirjakokoelmaan, jossa on yli 1500 nidettä.

Seppo Haarion tarina  Rakuunakiven paljastuksesta Seinäjoella 7.9.1974 

Uudenmaan Rakuunapataljoona suoritti evl Jukka Suviniemen johdolla polkupyörillä 380 kilometrin maakuntamarssin Lappeenrannasta Seinäjoelle ja takaisin. Maakuntamarssiin kuului Rakuunakiven paljastustilaisuus Seinäjoen Rantapuistossa (nykyisin Rakuunapuisto).


Minut oli määrätty sotilasmestari Viljo Ruipon kanssa patsaalle kunniavartioon hevosen selässä. Tulimme linja-autolla muun juhlaväen kanssa viime tipassa patsaan ääreen. Soittokunta, yleisö, kaupungin johto ja juhlapuhujat olivat valmiina paikalla. Nousimme Ruipon kanssa vanhoissa rakuunauniformuissa paikallisen ratsastusseuran varaamien ratsujen selkään. Ei mitään hevosten lämmittelyä vaan suoraan paljastettavan patsaan viereen. Hevoset olivat tästä kaikesta ihmeissään ja hermostuneita.


Yleisö ei niinkään kuunnellut tervehdyksiä ja juhlapuheita vaan seurasi mielenkiinnolla hevosten toimintaa. Minun hevoseni peruutti pari kertaa soittokunnan keskelle soittokunnan soittaessa. Ruipon hevonen peruutti aivan kiinni kunniavartiossa myös olleeseen varusmiesrakuunaan. Joko rakuuna oli erittäin rohkea tai sitten hän ei ymmärtänyt pelätä. Hän ei väistynyt tuumaakaan. 

Tilaisuuden kohokohta oli kuitenkin se, kun kangas vedettiin pois Rakuunakiven päältä. Hevoset lähtivät heti laukaten. Ruipon hevonen painui muutaman sadan metrin päässä olevaan pensaikkoon. Minun hevoseni pääsi noin viidenkymmen metrin päähän. Yleisö seurasi mielenkiinnolla, miten saimme hevoset takaisin. Saimme kyllä.

Rakuunakiven paikalla nousi Uudenmaan Rakuunarykmentti ratsaille 27.2.1918. Rakuunakiven pystyttivät Etelä-Pohjanmaan rakuunat ja Seinäjoen Sotilaspiirin kilta.