Puheita ja kirjoituksia

Menneestä, nykyisestä ja tulevasta

Puhe Breitenfeldin päivän iltajuhlassa lauantaina 26.8.2017 Lappeenrannan Upseerikerholla. Uudenmaan Rakuunarykmentin Säätiön hallituksen puheenjohtaja eversti Hannu Hyppönen. Rakuunoiden tappio - vai menestys?

Herra kenraali, rakuunakillan puheenjohtaja, rakuunakomentaja, rakuunat ja rakuunahenkinen juhlaväki, hyvät naiset ja miehet.

Maanpuolustuskoulutusyhdistyksen piiripäällikkönä ja Uudenmaan Rakuunarykmentin Säätiön hallituksen puheenjohtajana minulla on ilo pitää juhlapuhe tässä arvokkaassa juhlatilaisuudessa, joka itselleni on 30.

Juhlaväki on koottu tänä iltana saliin jo toisen kerran ja kolmas on edessä, joten sopinee, että puheeni on lyhyt. Siksi vain kolme asiaa: tappio, menestys ja muutos.

Ensimmäiseksi tappio; arvio tilanteen kehittymisestä

Väestö Suomessa vähenee, ikääntyy ja muuttaa kasvukeskuksiin. Vapaaehtoistoimintaan saadaan henkilöitä vain viekkaudella ja kuvaamalla tehtävät niin pieniksi, että voi ihmetellä, miten niin helppoja hommia onkaan.Valtio säästää ja jakaa vapaaehtoistoimintaan murto-osia siitä, mikä säästöinä toivotaan saatavan, toimintoja ulkoistamalla sekä palveluja yksityistämällä ja itsepalveluiksi muuttamalla. 

Puolustusvoimien säästövelvoitteiden seurauksena moni perinteistään tunnettu joukko-osasto on lakkautettu, perinteet siirretty jonkin muun vaalittavaksi, supistettavaksi ja lopulta, pahimmassa tapauksessa, pois, jonnekin muualle tai Sotamuseoon siirrettäväksi.

Maanpuolustustahdon ratkaisevaa tärkeyttä korostetaan ja se eri juhlatilaisuuksissa voimakkaana muutamia kertoja vuodessa näkyy, kuuluu ja tunnetta nostattaa.

Rakuunat on toimivana sotaväen joukkona lakkautettu. Rakuunat on siirretty yhtenä sanana puolustusvoimien yleisen palvelusohjesäännön sivulle 12, pykälään 35.

Nyt Upseerikerhot ovat vaarassa. Puolustusvoimat luopuu ja Senaattikiinteistöt myy. Tämänkin perinteisen upseerikerhon rakuunoiden perinne- ja arvoesineistö on vaarassa siirtyä varastoon, myytäväksi tai halukkaille luovutettavaksi. Nykyisen kaltaisen toiminnan jatkaminen on katkolla.

Toiseksi menestys; haluttu loppuasetelma

Rakuunaperinteet eivät ole perinnetiloissa vaan ME olemme yhdessä nostaneet ne esille – olemme siirtäneet ne teematilaisuuksiin ja tapahtumiin. Tapahtumiin, joissa ihmiset ovat tai jonne he haluavat tulla. Toimintaan, johon SINÄ, MINÄ ja ME KAIKKI haluamme osallistua, hienoja kokemuksia ja vaikuttavia elämyksiä saadaksemme.

Rakuunoina ME olemme osoittaneet, mihin tapahtumien järjestäjinä ja vapaaehtoistoimijoina pystymme. Olemme yhdessä osoittanee, mitä käytännön hyötyjä pystymme tuottamaan viranomaisten tukemiseen - koulutuksessa, valmiudessa ja toiminnassa.

Olemme saaneet nuoria ja uusia toimijoita liittymään rakuunoihin heitä kiinnostavaan toimintaan.

Olemme pelastaneet tämän Upseerikerhon Lappeenrannan kaupungin ja Lappeenrannan Upseerikerhon yhteistyöllä.

Loppuasetelmassa alussa kuvaamani tappio on siis saatu estettyä.

Kolmanneksi muutos; menestykseen

Mitä menestyksen varmistaminen ja muutoksen aikaan saaminen edellyttää meiltä?

Aloitetaan, toiminta-ajatuksen kirkastamisesta, ensin kukin toimija keskuudessaan ja sitten yhdessä

  • Mitä sellaista meillä on, johon SINÄ ja joku muu on valmis sijoittamaan osaamistaan, aikaansa tai rahaansa?
  • Mitä hyötyjä ja lisäarvoa, tästä sijoituksesta on MEILLE ja jollekin muulle?
  • Miten ME tuotamme tämän hyödyn ja lisäarvon, paremmin kuin joku muu?
  • Miten ja millä kanavilla, ME tavoitamme henkilöt, joille voimme kertoa näistä hyödyistä?

Miten näin kirkastettua toiminta-ajatusta kannattaisi ryhtyä toteuttamaan?

Ensimmäisessä vaiheessa: RESURSSIT. Hyödynnetään menestystekijänä, turvallisuuspoliittisessa selonteossakin linjattu sodan ajan joukkojen määrän kasvu, vapaaehtoisen maanpuolustuksen merkityksen korostaminen ja siihen kohdennettujen määrärahojen lievä, mutta vieläkin riittämätön kasvu. Ei odoteta kirjattujen tekstien ja puheiden muuttumista teoiksi. Vaikutetaan vastuullisiin valtakunnallisiin, alueellisiin ja paikallisiin poliittisiin päättäjiin ja virkamiehiin siten, että tekstit ja puheet muuttuvat toiminnaksi. 

Toisessa vaiheessa: YHTEISTOIMINTA. Sovitetaan yhteen Rakuunakillan, URR Säätiön ja URR Upseerikerhon, Hakkapeliittayhdistyksen ja Maasotakoulun sekä kumppanien ja eri sidosryhmien toiminta. Tärkeää tämä on erityisesti tulevan URR:n 100-vuotisjuhlavuoden tapahtumissa. Yksi toimintamalli laajennettavaksi on järjestää koulutustoimintaa ja soveltuvia tapahtumia osana paikallisten Maanpuolustuskoulutusyhdistyksen koulutuspaikkojen toimintaa - tietysti Rakuunoiden nimellä ja Lipun alla. Näin MPK:n Lappeenrannan koulutuspaikka ja Rakuunakillan Etelä-Karjalan Eskadroona ovat tänään hienosti tehneet.

Kolmannessa vaiheessa: KUMPPANIT JA SIDOSRYHMÄT. Tuetaan mahdollisuuksien mukaan LPR kaupunkia ja LPR Upseerikerhoa rakuunaperinteiden säilyttämisen kannalta ensiarvoisen upseerikerhokiinteistön hankkimiseksi uuteen omistukseen.Tuetaan perinne- ja arvoesineistön säilyttämistä ja erityisesti näkymistä Upseerikerholla.Tuetaan palvelutarjonnan laajentamista nykyisille ja uusille asiakkaille upseerikerholla, parhaiten palveluja käyttämällä.

Luodaan painopiste nuoriin, naisiin ja uusiin toimijoihin. Toimijoihin, joiden yksilöllinen kohtaaminen ja luottamuksen rakentaminen edellyttävät meiltä monelle jäykähköille ja yksiniittisillekin rakuunoille vuorovaikutustaitoja: kykyä kuunnella ymmärtääksemme - ei valmistautumista oman mielipiteen esittämiseen.

Reservinä olemme ME, kaikki rakuunoiden tukijat. Kohdennetaan reservi uusien mahdollisuuksien hyödyntämiseen ja uusien toimintatapojen kokeilemiseen. 

Kannustan MEITÄ kaikkia, rakuunoita ja rakuunoiden tukijoita toimintaan tavalla, joka parhaiten juuri sinulle sopii. Kysytään jokainen itseltämme, mitä MINÄ voin tehdä muutoksen toteuttamiseksi.

Torjutaan tappio. Tehdään menestys, YHDESSÄ.

Lopuksi haluan nostaa Rakuunamaljan rakuunoiden menestykselle. 

Hakkaa päälle!


Puhe Uudenmaan Rakuunarykmentin kunniamiekan no 1 paljastamistilaisuudessa lauantaina 4.9.2021 Lappeenrannan Upseerikerholla. Hannu Hyppönen Uudenmaan Rakuunarykmentin Säätiön hallituksen puheenjohtaja

Herra kenraali, hyvät kutsuvieraat!

Uudenmaan Rakuunarykmentin Säätiön hallituksen puheenjohtajana minulla on ilo toivottaa teidät kaikki tervetulleeksi tähän Marsalkka Mannerheimin kunniamiekan paljastamistilaisuuteen, samana päivänä, kun vietämme Ratsuväen perinnepäivää ja juhlimme sitä Breitenfeldinpäivän päivä- ja iltajuhlalla.

URR:n Säätiön tarkoituksena on "koota ja omistaa ja vastaisuudessa säilyttää Uudenmaan rakuunarykmentin ja sen edeltäjien perinteisiin ja historiaan liittyviä taide- ja muistoesineitä, vaalia sanottuja perinteitä sekä mahdollisuuksien mukaan taloudellisesti tukea Uudenmaan rakuunarykmentin upseerikuntaan kuuluvia tai kuuluneita, avun tarpeessa olevia upseereita ja heidän perheitään, jolloin ensi sijassa tulevat kysymykseen invalidit ja kaatuneiden omaiset.

"Säätiö pyrkii toteuttamaan tarkoitustaan kokoamalla edellä mainittuja esineitä, hankkimalla näille arvokkaan ja varman säilytyspaikan, vastaanottamalla lahjoituksia, järjestämällä tilaisuuksia säätiön varojen kartuttamiseksi sekä jakamalla edellä mainittuja avustuksia.

Hetken kuluttua paljastamme kunniamiekan ja sen jälkeen nautimme kahvit ja kuulemme Keijo Simolan esityksen Uudenmaan Rakuunarykmentin Säätiön perustamisesta.

Pyydän valmistautumaan kunniamiekan paljastamiseen - Olkaa hyvä (Kunniamiekan paljastaminen).

Suomen ratsuväelle: Uudenmaan Rakuunarykmentille, Hämeen Ratsuväkirykmentille ja Karjalan Jääkärirykmentille hankittiin kaikkiaan 4 000 miekkaa. Miekat hankittiin Ranskasta ja ne olivat ranskalaiset kevyen ratsuväen miekat (sapelit) mallia 1822.

Miekkojen käytöstä luovuttiin syksyllä 1941. Miekat siirtyivät paraatikäyttöön ja URR:n miekat kunniamiekoiksi, joilla huomioitiin URR:n komentajia ja sotilaita heidän merkkipäivinään.

Tämä kunniamiekka on ainutlaatuinen. Uudenmaan Rakuunarykmentti on lahjoittanut miekan, kuten miekkaan on kaiverrettu: "Uudenmaan Rakuunarykmentin kunniamiekka n:o 1. Kunniapäällikölleen Suomen Marsalkka vapaaherra C.G.E Mannerheimille 4.6.1949". 

Mannerheim on myöhemmin lahjoittanut miekan Uudenmaan Rakuunarykmentin Säätiölle.

Kunniamiekan esille saamisen ja tämän tilaisuuden järjestämisen mahdollisti Suomen Marsalkka Mannerheimin perinnesäätiö avustuksellaan. Tästä perinnesäätiölle lämmin kiitos. 

Vitriini on sijoitettu tänne Mannerheim-kabinettiin Lappeenrannan Upseerikerholle.

Kuten huomaatte, vitriinin ja siinä olevan laatan koot on suunniteltu kultaisen leikkauksen mukaiseksi (a/b = b/(a+b)). Vitriini on tehty Maasotakoulun hallintorakennuksessa olleesta lippukaapista (kierrätysmateriaalista). Vitriinin tekijä on paikallinen Puusepänliike Pöntinen.

Kiitos kaikille kutsuvieraille. Pyydän siirtymään kahvipöytään Rakuunasaliin.


Eversti Keijo Simolan puhe lauantaina 4.9.2021 Lappeenrannan Upseerikerholla

URR:n säätiö täyttää 75 vuotta 1.11.2021. Säätiön säännöt sisältäneen perustamiskirjan ovat allekirjoittaneet 1.11.1946 kenraalimajuri Harry Uno Alftan, eversti Hans Olof von Essen, eversti Åke Wahren ja ratsumestari, kauppaneuvoksen arvonimen myöhemmin saanut Carl-Martin Bergroth.

Säätiön tarkoituksena on perustamiskirjan mukaan- "koota ja omistaa ja vastaisuudessa säilyttää Uudenmaan rakuunarykmentin ja sen edeltäjien perinteisiin ja historiaan liittyviä taide- ja muistoesineitä, - vaalia sanottuja perinteitä sekä - mahdollisuuksien mukaan taloudellisesti tukea Uudenmaan rakuunarykmentin upseerikuntaan kuuluvia tai kuuluneita, avun tarpeessa olevia upseereita ja heidän perheitään, jolloin ensi sijassa tulevat kysymykseen invalidit ja kaatuneiden omaiset."

Säätiö pyrkii sääntöjensä mukaan toteuttamaan tarkoitustaan kokoamalla edellä mainittuja esineitä, hankkimalla näille arvokkaan ja varman säilytyspaikan, vastaanottamalla lahjoituksia, järjestämällä tilaisuuksia säätiön varojen kartuttamiseksi sekä jakamalla edellä mainittuja avustuksia.

Säätiön hallituksen ensimmäisenä puheenjohtajana toimi hyvin pitkään Hans von Essen, jonka jälkeen puheenjohtajina ovat olleet eversti Erik Åkerman, everstiluutnantti Markus Palokangas ja kenraaliluutnantti Matti Kopra. Säätiön nykyistä hallitusta johtaa eversti Hannu Hyppönen.

Säätiön tämän päivän tehtäviin sisältyvät upseerikerholla olevan esineistön ylläpidon, kunnostamisen ja esilläpidon kehittämisen lisäksi muun muassa perinne-esineiden hankkiminen sekä rakuunaperinteiden ylläpidon ja Rakuunamäen nykytilan aktiivinen seuraaminen.